Tag dig af taget – det betaler sig

Af hus-haand - 12 Apr 2021

Når man taler om boligrenovering, er det meget ofte den del af boligen, man lægger mærke til, som er i spil. Det vil sige køkken, bad, stue og måske de meget benyttede udeområder. Fælles for alle disse områder er, at det er dem, vi ofte ser med det samme. Det betyder helt automatisk, at vi er meget opmærksomme på dem og vil sikre os, at de fremstår ordentligt.

Men hvad med de områder, vi ikke altid kan holde nemt øje med alene ved at kigge på det? Disse skal naturligvis også passes. Et af de områder er dit tag – og dit tag er vigtigt for hele huset!

Hold øje med tagets stand

Hvorfor er taget så vigtigt, spørger du måske dig selv? Svaret er, at det er det fordi, taget beskytter hele huset.

Taget er et værn, som beskytter huset mod vejrets forhold – særligt fugt og vand. Når det regner – eller sner – er det essentielt, at der ikke slipper vand ind i huset. Gør der det, kan det føre til råd og svamp. Det betyder, at dele af husets konstruktion muligvis må skiftes, hvilket kan koste mange penge i både materialer og håndværkerløn.

Men svamp er ikke kun skidt for selve huset. Også dets beboere kan lide under svampens tilstedeværelse. I hvert fald når der er tale om den potentielt sundhedsskadelige skimmelsvamp. Den kan nemlig gøre mennesker syge, eftersom den kan forårsage alt fra problemer med hovedpine til deciderede kroniske sygdomme som astma.

For at tjekke om taget er intakt, bør du inspicere det og se efter, om der er tegn på skade. Er der huller eller steder, hvor tegl måske er knækkede og ser ud til at blotte huset? Er der generelt tegn på slid eller er alt i orden? Afhængigt af svarene, kan det være værd at investere i en renovering eller få lagt et nyt tag.

Prisen på et nyt tag er naturligvis ikke et lille beløb, men der er mange fordele, som opvejer den. Faktisk kan man typisk dække udgiften ved at tage lån i friværdien, mens det nye tag vil lægge samme værdi til huset, som det har kostet. Det er dermed en ”gratis” boligrenovering- eller forskønnelse.

Du skal naturligvis undersøge alt i forhold til en pris på nyt tag, da også håndværkere osv. skal indregnes i dit budget, men den totale udgift kan som nævnt lægges til boligens gensalgsværdi, hvilket gør det til en oplagt mulighed at skiftet taget, hvis det er slidt eller gammelt.

Vores bedste råd er at få en tagmand ud og se det an, og i samme omgang få et uforpligtende tilbud, hvis det bør udskiftes.