Skiferplader – naturligt materiale til facade og tag

Af Kevin - 18 Oct 2021

Skiferplader er, som navnet antyder, lavet af skifer, som er et af de mest holdbare materialer, man kan beklæde et tag eller en facade med. Et tag eller en facade i skifer kan holde i rigtig mange år og kræver næsten ingen vedligeholdelse. Skiferplader er smukke, og skifer er en natursten, som er enormt modstandsdygtig. Skifer kan skæres i meget tynde skiver – helt ned til få millimeter i tykkelse. Det har gjort skifer til et super populært materiale til tagdækning, men det bruges mere og mere også som en flot, robust og naturlig facadeløsning. Skiferplader er anerkendt for at have helt fantastisk kvalitet og for at være den mest holdbare tagdækningsløsning, man kan få. Plader af skifer er stærke, og skifer er generelt et meget vejrbestandigt materiale, som har en lav vandabsorption, hvorfor det kan modstå selv meget lave temperaturer. Skiferplader kan dog være dyrere end andet facade- og tagdækning. Det kræver desuden særlig ekspertise at montere skiferplader. Til gengæld får man med skifer et virkelig godt og pænt tag eller en fantastisk facade, som du sandsynligvis aldrig skal reparere, demontere eller vedligeholde. Skiferplader er altså fantastiske til facader og tag.

Skiferplader er miljøvenlige

Facader eller tage med skiferplader kan give et hus et fantastisk smukt ydre. Skifer er et naturligt materiale, som kan skæres i et væld af forskellige former og størrelser. Skifer varierer både i størrelse og tykkelse, og det findes i en lang række farver – eksempelvis grå, sort og grøn. Du kan altså finde den farve, som giver dit hus netop det ydre, som passer til dine ønsker. Udover at det er et pænt og holdbart materiale, så er skiferplader meget miljøvenlige. Den naturlige sten afgiver ingen toksiner, og pladerne kan potentielt holde i mange, mange år. Der skal altså bruges få til ingen ressourcer på vedligeholdelse, reparation eller demontering af skiferplader, og de kan desuden genbruges.

Vedligeholdelse af skiferplader

Skiferplader afviser vand, de kan holde til temperaturudsving og er afvisende overfor mug. Skifer kræver minimal vedligeholdelse, og det bedste, man kan gøre for det, er, at tjekke det en gang hvert år. På den måde kan man nemlig undgå, at der opstår revner, som kunne føre til utæthed og dyre regninger for reparation. Hvis du flytter ind i et hus med skifertag/-facade, er det en god ide at få lavet en inspektion. Tjek og inspektioner bør laves af professionelle.