Skal du udleje bolig? Dette skal du vide

Overvejer du at at gå ind i udlejning af bolig, er der naturligvis meget, du skal tænke på inden. Dette er både i forhold til lejekontrakten, at finde den rette lejer, fremvise boligen, få lavet en indflytningsrapport og meget andet. Du skal overveje, om dette er noget, som du selv ønsker at stå for, eller som du ønsker, at et udlejningsfirma skal klare for dig. I denne artikel kan du blive klogere på fordelene og ulemperne ved at stå for at udleje selv sammenlignet med. at få professionelle til at klare det for dig.

Det skal du stå for

Hvis du vil stå for udlejningen helt selv, skal du selvfølgelig også selv stå for alt det praktiske med at få udfærdiget en lejekontrakt, finde en lejer og derefter have al kontakten med lejeren. Det kan kræve en vis mængde overskud at klare alt arbejdet selv, til gengæld tjener du flere penge sammenlignet med, hvis du hyrer et professionelt udlejningsfirma til at hjælpe dig. Udlejningsfirmaet vil typisk tage en vis procentdel af den årlige leje som vederlag, og dermed tjener du samlet set mindre på at leje din bolig ud. Til gengæld slipper du for rigtig meget besvær, for eksempel at skulle fremvise din bolig og svare på potentielle lejeres henvendelser, alt det juridiske og så videre. Derfor vælger mange også et udlejningsfirma, fordi det gør det meget langt lettere at leje bolig ud.

Risici ved udlejning

At udleje er selvfølgelig ikke uden risici. For eksempel kan du risikere at få en lejer, som beskadiger din bolig eller dit inventar. Du kan risikere, at lejeren ikke betaler sin husleje, eller at du er kommet til at sætte huslejen for højt, og at du får en sag i Huslejenævnet. De største risici opstår, hvis du som udlejer ikke har sat dig tilstrækkeligt ind i det juridiske ved at leje bolig ud, eller hvis du ikke sørger for at lave en ordentlig indflytningsrapport. Langt de fleste potentielle problemer kan du nemlig tage forholdsregler for, men det kræver, at du har styr på dine regler. Et godt råd er derfor altid enten at rådføre dig med en ekspert, eller at leje din bolig ud gennem et udlejningsfirma. Selvom det koster penge, kan de være rigtig godt givet ud, og du mindsker samtidigt risicien ved udlejning betydeligt, fordi du er sikker på, at specialister står for det juridiske angående for eksempel lejekontrakt og alt praktiske.