Sådan får du et sundere indeklima

Af hus-haand - 18 Aug 2021

Et godt indeklima er vigtigt for vores hverdag og vores sundhed på mange måder. De fleste af os bruger nemlig mellem 80-90 % af tiden indendørs, og her er der mange faktorer, der påvirker den luft, vi lever i, bl.a. fugt, støv, temperatur og partikler fra f.eks. stearinlys. En tung, fugtig og forurenet luft kan komme til udtryk i din krop igennem bl.a. hovedpine og dårlig nattesøvn. Det er derfor altid en god idé at prioritere et godt og sundt indeklima. I denne artikel har vi samlet vores bedste tips til, hvordan du selv kan sikre et godt indeklima i din bolig.

Luft ud

Det er meget vigtigt, at du husker på at lufte ud med gennemtræk minimum 3 gange om dagen i 5-10 minutter ad gangen – også når det er koldt udenfor. Der skal simpelthen frisk luft ind løbende hele dagen igennem – ellers bliver luften tyk og ubehagelig.

Hold en jævn temperatur

Det er aldrig en god idé at have svingende temperaturer indendørs. Det er derfor en god idé at stræbe efter en temperatur i alle rum på mellem 20 og 23 grader. Hvis du har nemmere ved at sove i et køligt rum, så kan du med fordel lufte ud i soveværelset, inden du går i seng.

Tør ikke tøj indendørs

Når du tørrer tøj indendørs, afgiver tøjet en del fugtighed til luften. Det er derfor altid bedst at tørre tøj udendørs – når det er muligt – eller i en tørretumbler med kondensbeholder eller aftræk til det fri.

Hold døren til badeværelset lukket, når du er i bad

Når du går i bad, afgiver du også en del fugtighed til luften – og den skal helst holdes ude af resten af boligen. Det er derfor bedst, at du bader med en lukket dør og husker på at lufte godt ud efter dit bad. Derudover er det også en god idé at bruge en svaber til at fjerne overskydende vand fra vægge og gulv og evt. bruge en ventilator ved siden af udluftning.

Fjern kondens på vinduerne

Hvis der er mere end 10-20 millimeter dug langs rudekanten, er det tegn på, at luftfugtigheden i rummet er for høj. Det er derfor en god idé at du fjerner denne kondens og lufter ud hurtigst muligt. Når du tørrer kondens af, er det en fordel at gøre det med toiletpapir, da det kan skylles ud efter. Andre klude skal enten tørres udenfor, smides ud eller tørres i tørretumbleren, da de ellers afgiver fugt til luften igen.

Støvsug og gør rent lidt oftere

Støv er også en stor synder, når det gælder indeklimaet. Det er derfor altid en god idé at gøre rent og støvsuge lidt oftere for at sikre, at luften er frisk og ren – og ikke forurenet. Hvis du ikke selv har tid til at gøre rent oftere eller ikke gider, så kan det være en idé at investere i et rengøringsfirma. DLO Rengøringsservice tilbyder rengøring i hele Kolding.