Sådan kan du præge stuen mod et klassisk design

Dansk design er verdenskendt. Du finder danske møbelbrands på tværs af hele kloden – lige fra Beijing til New York og alt midt i mellem. Men det er naturligvis ikke kun i udlandet, at den skandinaviske stil hersker. For selv om der er rig mulighed for at indrette sig moderne her i vores eget land, så har den klassiske og rolige stil en særlig plads i vores hjerte – og i vores stuer. 

I dette indlæg ser vi derfor på tips og tricks, der kan gøre stuen mere klassisk i sit udtryk. 

Æstetik har sin egen værdi

Hvis du tror, at møbler udelukkende har en praktisk funktion, så kan du godt tro om igen. Æstetik har sin helt egen værdi, og det er vigtigt, at den kommer til sin ret. Har du derfor klassikere fra Børge Mogensen eller måske høvdingestolen fra Finn Juhl, så skal de ikke partout benyttes rent praktisk.

Sørg hellere for at fremhæve det unikke design. Det gør du bedste ved at rydde op i miljøet omkring dem. Fjern derfor distraktionerne, så dine møbler for alvor kan træde i karakter. Ryd op i nipsting og visuel støj, så møblet træder frem med dets rene flotte linjer. Sørg også for, at møblet ikke står tæt op ad væggen eller en krog, men skab luft omkring dem, så de kommer til deres ret og bliver set som et omdrejningspunkt for rummet. 

Pas på med at blande udtryk

Det kan sagtens fungere med klassiske designperler og vægkunst, når man taler om et værk, der supplerer. Det kunne f.eks. være velvalgt Bauhaus kunst, som kan fås stilrent og mere tidløst. 

Men pas nu på med de værker, der er meget futuristiske og har helt andre designformer end dine møbler, da det kan skabe stilforvirring at blande vidt forskellige formlinjer, eller at ligefrem hænge en farve op, som stjæler for meget opmærksomhed. 

Kunst kan være en svær størrelse at balancere, men ønsker du det klassiske look, så vær varsom med ikke at hænge en opmærksomhedstyv op, som straks stjæler dit blik, hvormed møblerne kan blive sekundære. 

Husk dog på, at der naturligvis gerne må være plads til leg. Men hold den underspillet og overvej nøje – så du holder dig inden for et overordnet tema.

Husk at have luft

Ligesom du skal have luft omkring dine møbler, så skal du også have luft i hele stuen. En sammenklemt stue vil føles kaotisk og modarbejde fornemmelsen fra de rolige linjer og udtryk i dine designmøbler. Mål derfor gerne din stue op og find ud af, hvor stor sofa, lamper, bord, stole etc. skal være, for at du får harmoni frem for en forkrampet fornemmelse.