Hvordan fungerer naturlig ventilation (udluftning ventilation)?

Udluftning ventilation eller naturlig ventilation er den ældste type ventilationsanlæg og findes ofte i boliger bygget før 1970. Det er almindeligt, at ventilationen fungerer alt dårligere i ældre huse og skal derfor muligvis tilpasses. Norh entreprises elektriker Lyngby som har speciale i ventilation, kan hjælpe dig med at finde en nem fungerende løsning hvis du er utilfredse med dit naturlige ventilationsanlæg hjemme hos dig, så du får et godt og sundt indeklima.

Sådan fungerer naturlig ventilation eller udluftning ventilation

Udluftning ventilation er baseret på, at den varme og fugtige luft stiger opad og forlader boligen via forskellige luftkanaler. Når luften stiger, skabes der et undertryk og gør det muligt for frisk luft at trænge ind via friskluftventiler samt utætheder i gulve, vægge og vinduer. Der skal således ikke blæse til, for at ventilationen skal fungere.

Udluftnings ventilation fungerer bedst om vinteren, da der er større temperaturforskel på inde- og udendørsluften. Selvom blæsende vejr kan forbedre trækkraften.

Fordele og ulemper ved naturlig ventilation

Alle ventilationsanlæg har deres fordele og ulemper. En af de store fordele ved udluftning ventilation er, at den er nem at installere og anvende. Systemet kræver heller ingen elforsyning og har ingen løbende vedligeholdelsesomkostninger og det er derfor udluftning ventilation er så almindelig i dag.

Et almindeligt problem med huse, der har naturligt udluftning ventilation, er, at luften kan føles stillestående – især forår, sommer og det tidlige efterår. Det er også svært at regulere temperaturen indendørs, fordi der ikke er noget mekanisk ventilationssystem.

Er du usikker på, om du har god luft og en fungerende naturlig ventilation, kan du kontakte Norh for et gratis tilbud eller for at høre om dine muligheder.

Ventilation og varmegenvinding kan forbedre naturlig ventilation

Nogle gange virker udluftnings ventilation ikke efter hensigten og kan så føre til, at boligen får dårlig luftkvalitet samt fugt og skimmelsvamp. Heldigvis er der flere ting, Norh kan gøre for at forbedre din situation f.eks. installere en et-rums ventilator. Norh tilbyder også sammen med Lej Håndværker affugter udlejning, hvor du praktisk og nemt kan få en affugter kørt til din adresse ved behov, hvis skaden allerede er sket.