Hvad skal den perfekte spisebordsstol kunne?

Af hus-haand - 19 Apr 2022

Nu kan der godt være delte meninger om, hvordan en spisebordsstol skal se ud. Vi kan vist alle svare ja til, at den skal have et ryglæn, der lægger op til, at man sidder med ret eller næsten ret ryg. Så en spisebordsstol skal ikke på samme vis som en lænestol fordre, at man slænger sig og nærmest sidder vandret. Men skal en spisebordsstol have armlæn? Og skal sædet på stolen være blødt eller hårdt?

Spisebordsstol med armlæn – giver det mening?

Armlæn gør, at en spisebordsstol lægger beslag på mere plads. Hvis armlænets ender stikker langt nok ud, kan du bruge armlænet til at hænge stolen fra bordkanten, hvilket kan være en hjælp ved rengøring. Armlæn gør det muligt at hvile armene. Men: Folk kan altid hvile albuerne på spisebordet, om end det regnes for at være uhøfligt, så det er et åbent spørgsmål, om armlænene vil blive brugt.

Hårde overflader er nemme at rengøre

Skal sædet være blødt (altså hvor der fx er en fast polstring på sædet) eller hårdt (hvor stolens træ, plast eller fletværk får lov at være blottet)? Et sæde af hårdt træ er noget nemmere at rengøre, da du bare kører over det med en fugtig klud – er støvet løst, kan selv en tør klud anvendes, da du så bare skubber støvet bort. Omvendt kan rengøring af en fastsiddende polstring godt give irritationer.

Slip for alt for tunge løft

Hvad kan du ellers overveje ved valg af spisebordsstole? Deres vægt er et godt bud, for du flytter meget ofte rundt på dine spisebordsstole, hvorimod en lænestol får lov at stå, til den en dag skal på genbrugspladsen – eller får en ny placering i hjemmet, fordi du har haft en indretningsarkitekt forbi. Vil du gerne slippe for at foretage at en masse tunge løft i tide og utide, så få lette spisebordsstole.