Elarbejde? Disse ting må du selv udføre i hjemmet

Af Kevin - 08 Dec 2022

Føler du dig lige i stødet til at udføre noget elarbejde i eget hjem? Så er du muligvis nødt til lige at skrue en smule ned for spændingen og finde ud af, hvad du egentlig må – og ikke må. Vi har talt med vores egen elektriker i Kolding om, hvad der er muligt samt hvad man aldrig bør pille ved.

Dette må du gerne lave selv

Kribler det i dine finger for at komme i gang med at udføre elarbejde i din bolig? Så er reglen, at du principielt må ”fikse” og ”ordne” ting, som ikke giver en ændring i de grundlæggende elinstallationer, som du har i boligen.

Du må derfor gerne foretage f.eks. en simpel udskiftning af ledninger og stik på dine elektroniske apparater. Du må også gerne sætte en afbryder på en ledning, lave et forlængerstik, udskifte lampen i loftet, udskifte eksisterende afbrydere og stikkontakter, opsætte lysdæmpere og timere, opsætte f.eks. LED lys fra komplette sæt i loftet osv.

Det må du ikke gøre selv

Det kan være farligt og decideret fatalt at ændre i hjemmets elinstallationer, hvis man ikke har forstand på det. Derfor findes der også en nem huskeregel, som går ud på, at hvis du kan arbejde nemt og uhindret på det, du vil ændre på, og kan slukke 100% for strømmen, så må du gerne selv udføre reparationer og udskiftninger. Vel at mærke hvis det er på en installation, som er under 250V.

Du må dog aldrig begynde at foretage ændringer på de faste installationer, som er i boligen! Du kan derfor ikke bare købe en ny smart stikkontakt med henblik på at installere den selv, da du dermed skal hen og pille ved en hovedinstallation. Generelt er alt arbejde, hvor du skal ind og arbejde i væggen eller bag murværket strengt forbudt.

Der er desuden apparater i hjemmet, som bruger mere end 250V. Det kan f.eks. være dit komfur. I sådan et tilfælde er det også helt og aldeles forbudt at selv foretage arbejde på apparatet.

Drop derfor alt arbejde med strømstyrker på mere end 250V, arbejde på eltavler eller i hovedkredsløb, elarbejde i vådrum, elarbejde udendørs m.m.

Er du i tvivl, så kontakt altid din lokale elektriker.

Hvad kan konsekvensen være?

Hvis man tilsidesætter alt sund fornuft og går i gang med at arbejde på større elinstallationer eller på apparater med høj spænding, kan det føre til alvorlige uheld. Dels kan man få store stød af at arbejde med høj spænding, men man kan også lave installationer, som risikerer at bryde ud i brand! Det kan også føre til tab af liv. Vær desuden opmærksom på, at forsikringen i de fleste tilfælde ikke vil dække, hvis du selv har udført ulovlige installationer, som forårsager et uheld eller skader.