De forskellige flagdage i Danmark og hvad man skal være opmærksom på som husejer
Af hus-haand - 18 Sep 2023
Flaget er et symbol på national stolthed og tilhørsforhold. I Danmark flager man ved særlige lejligheder og på flagdage. I denne artikel vil vi se nærmere på de forskellige flagdage, der eksisterer i Danmark, samt hvad man som husejer skal være opmærksom på.
Så næste gang du tænker “hvorfor flager vi i dag?”, så er du måske klædt lidt bedre på.
De officielle flagdage
Danmark har i alt 15 officielle flagdage, som er Bevæbnede Styrkers Dag, Fars Dag, Krystalnatten, Mindesmærkedagen for Danmarks Internationale Medarbejdere, Mors Dag, Valdemars Dag, Grundlovsdag, Danmarks befrielse, Dronningens fødselsdag, Prins Henriks fødselsdag, Mariæ Bebudelsesdag, Danmarks Udsendte, Europadag, Flagets dag og Forbundsdagen. På disse dage er det officielt tilladt at flage fra offentlige bygninger og private hjem landet over.
For husejere er det dog vigtigt at være opmærksom på, at man kun må flage på egen grund og ikke på offentligt ejede grunde. Det vil sige, at man som husejer skal sørge for at have en flagstang på egen jord, når man ønsker at flage på en af de officielle flagdage.
Andre flagdage
Udover de officielle flagdage findes der også en række andre dage, hvor man ofte ser flagene blafre i vinden. Det kan for eksempel være til fester og højtider, som er knyttet til bestemte erhverv, som en fødselsdag eller et bryllup. Her er der som regel friere tøjler for hvordan flaget må anvendes og hvor det må flages fra.
Hvis man som husejer ønsker at flage på en af disse dage, såsom til en fødselsdag eller en særlig begivenhed, er det vigtigt at være opmærksom på sikkerheden. En flagstang, der ikke er ordentligt fastgjort, kan udgøre en stor fare for både personer og ejendom i nærheden, hvis den skulle knække eller vælte.
Sikkerhed og vedligeholdelse af flagstangen
Det er altid vigtigt med sikkerhed, når man flager på egen grund. Derfor bør man som husejer sørge for at have en ordentlig flagstang, der er fastgjort på en stabil måde og som er egnet til det danske klima. En flagstang, der ikke er solidt fastgjort, kan i en stor storm medføre skade på både ejendom og omgivelser, og potentielt sætte menneskers liv i fare.
Flagstangen bør også jævnligt vedligeholdes og efterses for eventuel slitage og skader. Det er vigtigt at sørge for at fastgørelsesmetoden stadig fungerer som den skal og at flagets længde er passende i forhold til flagstangen. Flagstangen bør også efterses for eventuelle rustangreb og slid på den øverste del af stangen, hvor flaget hænger.
Som husejer kan det være svært at navigere i de forskellige regler omkring flagning på egen grund. Derfor er det vigtigt at kende de officielle flagdage samt de andre tilladte dage, og have styr på sikkerheden og vedligeholdelse af flagstangen. På den måde kan man som husejer være med til at udvise den respekt for symbolikken i flagningen, som nationalstolthed og historiefortælling fortjener.