Annonce-banner

11. november 2022

De bedste råd til dine potteplanter

Potteplanter skaber liv og farver i hjemmet. Derfor er de en vigtig del af indretningen derhjemme hos mange danskere. Men potteplanter kan gå ud, hvis de ikke bliver passet ordentligt. Det er naturligvis spild af penge og en stor skam, da de fortjener at vokse sig store og flotte. Derfor får du her de bedste råd til at dyrke dine planter, så du får noget pænt at kigge på i hjemmet.

Planter skal have lys

Alle planter har brug for lys. Der er dog forskel på, hvor meget de har brug for. Det kan de derfor spørge om i dit plantecenter. Mange potteplanter er naturligvis nemme at placere i vindueskarmen, men der kan også være planter, som du ikke bør have stående i solen hele dagen.

Og hvad med om vinteren egentlig? Her er der meget færre solskinstimer om dagen. Dør planten så? Nej, så galt behøver det heldigvis ikke at gå. Men du kan få behov for at flytte rundt på planterne, så de får sol, når den er fremme. Du kan dog også investere i grolys, som gør det nemt at give dine planter den rette mængde lys. Dermed går de ikke ud, hvis du også husker at vande dem.

Planter skal bruge vand

Som alt andet levende på jorden skal dine planter have vand. Der er dog forskel på, hvor meget de har brug for. Dette er også noget, du kan spørge om, der hvor du køber planterne. Stueplanter har dog som udgangspunkt brug for vand 2 gange ugentligt, når kalenderen står på november til februar. Fra marts til oktober siger man dog en gang om ugen, fordi der er mere vækst i planten.

Et godt lille fis er, at du kan stikke dine fingre ned i mulden og mærke efter, så du er sikker på ikke at overvande. En plante skal ikke være sjasket til med vand, men skal blot have nok væske. Stik fingrene en 3-4 centimeter ned i jorden – og bliver fingrene fugtige, har planten ikke brug for mere vand.

Derudover, så hold øje med, om bladende pludselig hænger. Gør de det, er det tegn på behov for mere vand.

Omplant

Det er en god idé at omplante dine planter, så de kan vokse uden begrænsninger. Derfor kan du flytte din plante over i en større potte, når dens rødder rammer de yderste på dens nuværende potte. Skifte gerne potte, når der sker en ny vækstperiode, hvilket er omkring februar og marts.