3 vigtige huskeråd ved nybyg

Af Peter - 30 Apr 2023

Det kan være en sand fest, når der skal bygges et nyt hus til familien. For selvom det er en dyr og ofte relativ besværlig proces, så er der intet mere fantastisk end at få overdraget nøglerne til sit nye hjem, når det endelig står klar. 

En byggeproces forløber dog sjældent uden udfordringer. Derfor kan det være godt at være så forberedt som muligt. Vi hjælper dig et skridt nærmere husdrømmen med 3 vigtige huskeråd, som du bør notere dig. 

Læg et realistisk budget

Det er altid en udfordring at ramme præcist, når man skal lægge et budget. Der skal tages højde for både grundomkostninger, materialer, håndværkere, projektering, udstyr OG så også alt det løse. Netop det løse ender ofte med at udgøre mere, end man lige havde tænkt sig. Af samme årsag anbefaler mange, at man arbejder med en buffer på gerne 10-15%, så man har til det økonomisk uforudsete. 

Der vil uden tvivl opstå noget ganske uforudset, som man ikke havde taget højde for. Det vidner både Covid-19-tiden og krigen i Ukraine om, da det har haft store konsekvenser i form af leveringstider og prisstigninger på materialerne. Alt dette får indvirkning, da forsinkelser kan forlænge projektets varighed – og dermed øge prisen via ventetid, mens materialernes prisstigninger naturligvis fører til noget højere priser – senest op imod 20%. 

Vær derfor meget grundig, når der skal lavet et budget – og tænk alt ind i det. 

Hav styr på processen

Foruden at kende til budgettet, er det en god idé at indgå aftaler med de firmaer, som skal levere alle ting, der skal bruges undervejs i processen. Har du ikke kortlagt alting inden for en tidsramme, kan der opstå problemer med koordineringen. Eksempelvis kan der opstå store forsinkelser, hvis håndværkere må vente på en kran eller et stillads, som er elementer, der typisk bliver behov for, når der skal nås op i højden og flyttes tunge materialer. 

Det er også vigtigt at koordinere mellem faggrupper, da mange håndværkere i dag arbejder inden for helt afgrænsede områder, og ikke foretager sig arbejdet, hvis ikke der f.eks. er lagt rør og elektricitet forud for tømrerarbejdet o.l. 

Overvej en entreprenør

Netop fordi det kan være omfattende at planlægge sit nybyggeri, kan det tit svare sig at få en entreprenør til at stå for planlægningen og være med til at lægge budgettet. 

En entreprenør kan lægge en god tidsplan og koordinere med underentreprenører, hvilket er en stor hjælp for især ’førstegang-byggere’. Entreprenøren vil således være ansvarlig for planlægning og koordinering, men og tage sig af pludselige udfordringer og stå for løbende overvågning og kontrol – samt være ansvarlig for afslutning og aflevering.